Seminar: Virtualizacija in kontejnerji pod pokrovom

10. marec 2022, 13:00 do 15:00

Uporabi virtualizacije in kontejnerjev se v računalništvu praktično ne moremo več izogniti. Poleg računalniških oblakov, kjer sta virtualizacija in kontejnerji njihova osnovna gradnika, so se predvsem kontejnerji preselili tudi v sisteme HPC, kjer postajajo nepogrešljivo orodje, ki nam olajša poganjanje aplikacij. Vendar, zakaj samo kontejnerji, ne pa tudi virtualni stroji? In zakaj se v sistemih HPC ne uporablja kontejnerjev Docker? Ko smo ravno pri tem, kakšna je pravzaprav razlika med virtualnim strojem in kontejnerjem, narejenim z ogrodji kot so LXD, Docker, Singularity in drugimi ogrodji kot na primer Podman, Nerdctl. Kakšne so razlike med kontejnerskimi stroji (runtimes) containerd, runc, crun, crio-o? Kje se tu umestijo kontejnerji Kubernetes? Kako se vse to vidi na strežniku, kjer jih poganjamo?

Na seminarju se bomo skupaj potopili globoko v notranjost kontejnerjev in predvsem razjasnili stvari okoli različnih načinov virtualizacije, zakaj je kakšen način boljši od drugega, ter zakaj in kdaj je dobro kakšnega od njih uporabiti v praksi.


Več informacij in prijava na dogodek

Več informacij lahko poiščete na spletni strani dogodka, kjer se lahko tudi prijavite. Delavnica bo potekala prek videokonference.


This image has an empty alt attribute; its file name is financiranje.png