Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje

Raziskovalci, študenti, akademiki in javni uslužbenci

Do superračunalniških kapacitet lahko enostavno dostopate za manjše projekte (razvojni, testni, običajni projekt) ter tudi za koriščenje kapacitet z namenom izvajanja večjih raziskovalnih projektov.

Spodaj boste našli načine pridobitve uporabniškega računa za dostop ter uvodna priporočila za povezovanje na superračunalniške gruče znotraj SLING.

Potrebujem dostop za namen izvedbe projekta

Če potrebujete dostop do katerekoli gruče za izvedbo projekta, vas vabimo, da preverite razpise in razpoložljive vire glede na vrsto projekta. Zaenkrat lahko prek odprtega dostopa zaprosite za dostop in rabo virov na HPC Vega in Arnes gruči, za dostop do drugih prosimo kontaktirajte podpora@sling.si.

Še nikoli nisem uporabljal_a superračunalnika:

Za dostop do superračunalniških kapacitet znotraj SLING morate imeti uporabniški račun SLING SSO, ki vam omogoča dostop prek prijavnega vozlišča.

Za uporabniški račun zaprosite tako, da pošljete sporočilo na podpora@sling.si. Priporočamo, da si za učenje uredite dostop do Arnesove računske gruče, za dostop do nje pa lahko zaprosite tudi prek spletnega obrazca na gumbu spodaj.

Priporočamo vam, da se udeležite katerega od izobraževanj, ki jih Nacionalni kompetenčni center za superračunalništvo SLING brezplačno nudi za vse nivoje znanja tekom akademskega leta. Znanje superračunalništva vam bo pomagalo na karierni poti, saj je trenutno eno bolj iskanih znanj na svetovnem trgu.

Imam predhodno znanje toda nimam uporabniškega računa SLING SSO:

V primeru, da še nimate svojega uporabniškega imena in gesla SLING SSO (strežnik https://fido.sling.si), lahko za dostop zaprosite na e-poštni naslov support@sling.si.

Imam predhodno znanje in uporabniški račun SLING SSO:

Dostopi do superračunalniških gruč se vam dodelijo glede na vaše potrebe, ki jih morate sporočiti na podpora@sling.si. Pri tem ne pozabite, da so za testne in razvojne projekte ves čas na voljo prijave na razpise za odprti dostop do HPC Vega in Arnesove superračunalniške gruče prek obrazcev, ki jih najdete na gumbih na spodnji strani. Pred izbiro projekta vam svetujemo, da si preberete tudi opis in preverite, če zanj trenutno obstajajo aktualni razpisi.

Za dostop do drugih gruč prosimo pišite na podpora@sling.si.

Poleg povezovanja na slovenske superračunalnike znotraj omrežja SLING lahko zaprosite tudi za dostop do evropske superračunalniške infrastrukture v okviru razpisov EuroHPC JU.

Superračunalniki, ki so na voljo znotraj infrastrukture EuroHPC JU, so:

  • LUMI (Finska), najzmogljivejši evropski superračunalnik, trajna zmogljivost (angl. peak performance) = 386 PFLOPS
  • LEONARDO (Italija), vključen tudi v omrežje SLING, trajna zmogljivost = 249,02 PFLOPS
  • MARENOSTRUM 5 (Španija), trajna zmogljivost = 215, 40 PFLOPS
  • MELUXINA (Luksemburg), trajna zmogljivost = 12,81 PFLOPS
  • KAROLINA (Češka), trajna zmogljivost = 9,59 PFLOPS
  • DISCOVERER (Bulgarija), trajna zmogljivost = 4,52 PFLOPS
  • VEGA, ki je dostopna preko omrežja SLING
  • DEUCALION (Portugalska), trajna zmogljivost = 3,96 PFLOPS
  • Jupiter (Nemčija, v izgradnji), pričakovana trajna zmogljivost = 1 EKSAFLOPS

Več o superračunalnikih EuroHPC JU lahko preberete na spletni strani.

Dostopnost