Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje

Zaposleni v gospodarstvu, podjetniki

Kot zaposleni v podjetjih različnih velikosti (zagonska podjetja, mala in srednja podjetja, velika podjetja) lahko zaprosite za dostop do superračunalniških kapacitet v okviru omrežja SLING, pri čemer nudimo tako plačljiv kot tudi popolnoma ali deloma subvencioniran dostop.

Več o načinih dostopa in možnosti subvencioniranega dostopa si lahko preberete spodaj.

Preverite, če je vaše podjetje pripravljeno na uvedbo tehnologije HPC v delovne procese

Do komercialne rabe superračunalniških virov HPC Vega so upravičena podjetja in organizacije z gospodarsko kot tudi negospodarsko dejavnostjo, vendar ne več kot 20 % razpoložljivih kapacitet slovenskega deleža HPC Vega.

Za superračunalniške vire se izstavi račun po ceniku. Plačljiv komercialni dostop ni omejen glede na vrsto projekta, je pa primeren predvsem za večje raziskovalne projekte ter izkušene uporabnike HPC.

Arctur-2 (podjetje Arctur, Nova Gorica)

Na podjetju Arctur redno nudijo podjetjem pomoč pri uvajanju visokozmogljivega računalništva v proizvodne procese. V ta namen je podjetjem na voljo njihov superračunalnik, Arctur-2, v sklopu projekta EuroCC, kjer sodelujejo prek konzorcija SLING, pa so izdelali tudi spletno orodje za oceno pripravljenosti podjetja za uvedbo rabe HPC.

Industrijskim uporabnikom se za dvig kompetenc s področja HPC in razvoj produktov/storitev priporoča sodelovanje s podjetjem Arctur, ki bo podjetjem nudilo strokovno pomoč pri dostopu do superračunalniške infrastrukture ali superračunalništva v oblaku, storitev kolokacije, svetovalo pri izbiri primerne opreme in storitev (IaaS ali SaaS), strokovnjaki pa bodo ponudili ustrezno podporo in svetovanje.

Primeri dobre rabe superračunalniških zmogljivosti v industriji

Za ogled številnih primerov dobre rabe HPC zmogljivosti pri industrijskih uporabnikih si lahko ogledate spletni strani na spodnjih gumbih, preberete pa si lahko še več o rabi HPC v industriji na naših spletnih straneh, kjer so predstavljene tudi zgodbe malih slovenskih podjetij.

Subvencionirana uporaba prek projektov

Ob sodelovanju v nekaterih projektih lahko pridobite popolnoma ali deloma subvencioniran dostop (financiran v naprej) do superračunalnika Vega in Arctur-2 znotraj omrežja SLING.

Trenutni projekti, ki omogočajo brezplačen dostop so:

Za več informacij o posameznih projektih obiščite spletne strani projekta oz. nam pišite na eurocc@sling.si.

Za dostop v namen zgoraj omenjenih projektov lahko zaprosite z izpolnjenim obrazcem za prijavo in vsemi potrebnimi dokumenti (ti so navedeni v opisu vsakega posameznega projekta).

Raziskovalni sodelovalni projekt

V primeru, da vaše podjetje izpolnjuje katerega od spodnjih pogojev, lahko pridobite brezplačen dostop do superračunalnika Vega, najzmogljivejšega slovenskega superračunalnika:

  • zaposleni v podjetju je vpisan na doktorski študij,
  • podjetje sodeluje z enim od centrov odličnosti EuroHPC,
  • potreba dostopa za izvedbo projekta, ki ga izvaja fakulteta ali institut v sodelovanju s podjetjem,
  • z namenom sodelovanja na projektih EuroHPC JU.

Če ustrezate kateremu od zgornjih kriterijev, lahko prek spodnjega gumba odprete stran, s katerim zaprosite za dostop.

Izobraževalni in testni projekt

Za namen testiranja oz. uvajanja uporabe HPC-sistemov ter izobraževanja zaposlenih na temo uporabe HPC infrastrukture lahko zaprosite za subvencioniran odprti dostop. Take vrste dostop se navadno uvaja v sodelovanju z Nacionalnim kompetenčnim centrom SLING, Evropskim stičiščem za digitalno preobrazbo Slovenije E-DIH oz. projekti, kot je DIGI-SI.

Najbolj primeren superračunalnik za uvajanje ter testiranje industrijskih uporabnikov je Arctur-2 na podjetju Arctur. Za subvencioniran dostop do Arctur-2 prosimo pišite na eurocc@sling.si.

Dostopnost