SLING – Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje

18. oktobra – na dan “exascale” računalništva bomo odprli vrata slovenskih superračunalniških centrov

“Exascale” računalniki so superračunalniki prihodnosti, ki bodo lahko izračunali najmanj 1018 operacij s plavajočo vejico na sekundo (1 exaFLOPS). Kaj to sploh pomeni in kako Slovenija s svojim znanjem, vlaganjem v infrastrukturo in uporabo zmogljivih sistemov igra pomembno vlogo pri razvoju superračunalništva – vse to vam bomo predstavili 18. oktobra na Dnevu odprtih vrat slovenskih superračunalniških centrov.

Za obiskovalce bomo odprli in omogočili ogled nekaj najzmogljivejših slovenskih superračunalnikov – tudi EuroHPC Vega na Institutu informacijskih znanosti v Mariboru, ki ga uvrščamo med najzmogljivejše superračunalnike na svetu.

Prav tako si boste obiskovalci lahko ogledali tudi superračunalnike:

Superračunalnik EuroHPC Vega

Prijava

Vse tiste posameznike ali organizirane skupine (npr. šole), ki bi vas ogled zanimal, prosimo, da nam to čim prej sporočite prek obrazca za prijavo. Zaradi prostorskih omejitev in izpolnjevanja zahtevanih Covid-pogojev bomo lahko sprejeli omejeno število obiskovalcev. V primeru prevelikega zanimanja bomo morali število prijav tudi omejiti.

Covid-pogoji

Za obisk superračunalniških centrov je potrebno izpolnjevati pogoje PCT. V primeru obiska skupin s srednjih ali osnovnih šol zadostuje opravljeno samotestiranje za učence in dijake, saj veljajo enaki pogoji kot za udeležbo v učnem procesu, razen za obisk superračunalnika VEGA, kjer morajo čisto vsi udeleženci nad 15 let izpolnjevati pogoje PCT. Za več informacij nam pišite na eurocc@sling.si.

Prenos v živo

Za vse tiste, ki se dogodka ne boste mogli udeležiti na kakšni od lokacij, bomo ob 17. uri pripravili predstavitev Vege in ostalih slovenskih superračunalnikov prek prenosa v živo. V primeru, da želite biti obveščeni o podrobnostih prenosa, vam svetujemo, da se naročite na prejemanje SLING novičnika, s katerim vam bomo pravočasno posredovali potrebne informacije.

Program vsakega ogleda bodo sestavljale različne predstavitve:

  • tehnologije in njene uporabe,
  • razvoj superračunalništva v Sloveniji,
  • kako se lahko naučite uporabljati superračunalnike in kako vam lahko pri tem pomagamo,
  • voden ogled superračunalnika.
This image has an empty alt attribute; its file name is financiranje.png

Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje (SLING) je konzorcij za razvoj razpršenega računalništva in upravljanje superračunalniških infrastruktur v Sloveniji. Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje vodi Arnes, ki tudi zastopa Slovenijo v evropskih in svetovnih organizacijah ter v okviru iniciative uporabnikom zagotavlja osrednje nacionalne infrastrukturne storitve ter dostop do Arnesove gruče.

Poslanstvo SLING je vzpostavitev trajne nacionalne infrastrukture grid in HPC z dostopom do skupnih nacionalnih in evropskih kapacitet za partnerske organizacije in uporabnike, vključevanje slovenske infrastrukture v evropsko, enakopravno sodelovanje v evropski iniciativi za grid European Grid Initiative, zagotavljanje pomoči pri vključevanju novih partnerjev, zagotavljanje organizacijske, infrastrukturne in arbitražne pomoči pri sklepanju dogovorov o sodelovanju med partnerji ter prenos tehnologije grid na nova aplikativna področja.