Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje
Predavanje Tomija Iljaša (Arctur)

Arctur je navdušil javnost na dogodku “Supercomputing and Artificial Intelligence: Potential for a Better Tomorrow”

Tomi Ilijaš, izvršni direktor podjetja Arctur, in Matevž Straus, vodja Heritage+, sta v četrtek, 30. maja, v Novi Gorici izvedla predavanje z naslovom “Supercomputing and Artificial Intelligence: Potential for a Better Tomorrow“. Dogodek, odprt za javnost, je prikazal, kako lahko najsodobnejša tehnologija spodbuja raziskave in razvoj v različnih sektorjih, še posebej v medicini in turizmu, prispeva k inovacijam ter družbenemu in gospodarskemu razvoju.

Ilijaš je predstavil NCC SLING kot pomembno izhodišče za superračunalništvo v industriji, raziskavah, javni upravi in izobraževanju. NCC SLING ponuja strokovno podporo vsem, ki želijo izvedeti več ali uporabljati superračunalniško tehnologijo in umetno inteligenco (UI). Predstavil je tudi dva pomembna raziskovalno-razvojna projekta, v katerih sodeluje Arctur: CLASSICA in QUSTom. Oba projekta sta namenjena revolucioniranju odkrivanja in preprečevanja raka, pri čemer superračunalniki in UI omogočajo hitrejše delovne procese, natančno analizo in prepoznavanje tkiv ter zmanjšujejo človeške napake.

Arcturjeva ekipa se je v projektu CLASSICA lotila razvoja in optimizacije UI tehnologije za kirurške aplikacije v realnem času, ki podpirajo glavni cilj projekta – uvedbo UI tehnologije za klasifikacijo raka v operacijski dvorani. Ilijaš je poudaril pomen UI za prepoznavanje in klasifikacijo tkiv ter delil izkušnje Arcturjeve ekipe, ki je nedavno sodelovala pri testiranju kirurških posegov v živo v bolnišnici Barmherzige Brüder Krankenhaus v Gradcu, Avstrija, kjer so izvedli prve teste CLASSICA-OR v operacijski dvorani.

V projektu QUSTom je Arcturjeva ekipa vodila optimizacijo programske opreme za 3D modeliranje, ki bo podpirala analizo podatkov zbranih z inovativnim 3D ultrazvočnim računalniškim tomografom, razvitim s strani partnerja KIT. Algoritem bo pretvoril podatke v medicinske slike visoke ločljivosti s pomočjo superračunalnika MareNostrum5 (Barcelona Supercomputing Center), z uporabo programske opreme UBIware podjetja FrontWave Imaging, odcepljeno (spin-off) podjetje od BSC in Imperial College London, ki prav tako sponzorira klinično validacijo.

Superračunalništvo je Arcturju omogočilo hitrejše in pametnejše delo, poleg tega omogoča MSP-jem razvoj novih izdelkov, krajši čas do trga in nižje proizvodne stroške. Eden najpomembnejših evropskih raziskovalno-razvojnih projektov, Fortissimo, zdaj v četrti fazi imenovan FFplus, ponuja industriji pot do industrije 4.0/5.0 in inovativnega razvoja izdelkov.

Drugi del predstavitve je bil posvečen impresivnim 3D modelom in VR/XR izkušnjam kulturne dediščine, ki jih je Arcturjeva ekipa razvila v okviru programa Heritage+. Ti 3D modeli pripovedujejo zgodbe in obiskovalcem omogočajo edinstveno doživetje. Uporaba VR in XR izkušenj lahko prepreči prenatrpanost zaščitenih lokacij in spodbuja obisk oddaljenih, a privlačnih krajev. Poleg tega digitalizacija kulturne dediščine zagotavlja trajno digitalno ohranitev.

Dostopnost