Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje
Dan odprtih vrat Arctur

Dan odprtih vrat Arctur

Superračunalniški centri v Sloveniji odprli vrata v skrivnostni svet superračunalnikov

Ljubljana, 19. 10. 2023

Slovenski superračunalniški centri so v teh dneh že tradicionalno odprli vrata in omogočili vpogled v prostore, kjer se nahajajo nekateri najzmogljivejši superračunalniki na domačih tleh. Med njimi zaseda posebno mesto superračunalnik EuroHPC VEGA, ki se nahaja pod streho Instituta informacijskih znanosti v Mariboru in sodi med najzmogljivejše superračunalnike v Evropi in svetu.

Dobrodošli v svetu brezmejnih zmogljivosti superračunalnikov

Dan odprtih vrat poteka že tretje leto zapored z namenom, da se javnosti odpre nedostopne in skoraj skrivnostne prostore, kjer se nahajajo izjemno zmogljivi superračunalniški sistemi.

»Superračunalniki so zmogljivi »stroji«, s pomočjo katerih lahko računamo hitreje in obdelamo večje količine podatkov kot kadarkoli prej. Čeprav se večinoma uporabljajo v znanosti in industriji, želimo pomen njihove uporabe približati vsakomur, ki ga tehnologija zanima. Veliko udeležencev je prišlo s slovenskih srednjih in osnovnih šol, kar nas navdaja z upanjem, da bomo v prihodnosti imeli veliko strokovnjakov in še več uporabnikov, ki bodo lahko s pomočjo superračunalnikov dosegli pomembne dosežke v znanosti in gospodarstvu,« je povedal Damjan Harisch iz Akademskega in raziskovalnega omrežja Slovenije (Arnes), ki je koordinator projekta EuroCC 2 in nacionalnega kompetenčnega centra SLING.

Obiskovalci so tako dan preživeli v Ljubljani, kjer so jih v svet tehnologije na Teslovi ulici popeljali Arnes in Institut »Jožef Stefan«, na Ažmanovem računskem centru na Kemijskem inštitutu, na Fakulteti za informacijske študije FIŠ v Novem mestu, na podjetju Arctur v Novi Gorici, v Mariboru pa na Univerzi v Mariboru ter Institutu informacijskih znanosti IZUM, kjer so si obiskovalci lahko ogledali najzmogljivejši superračunalnik v Sloveniji, EuroHPC Vega.  

EuroHPC Vega je pričel z obratovanjem v aprilu 2021, od takrat pa ga je uporabilo pri svojem delu več kot 600 raziskovalcev. Dejan Valh, vodja sektorja za superračunalništvo na IZUM-u, pojasni, da superračunalnik, čigar zmogljivost lahko enačimo s približno 50.000 osebnimi računalniki, mesečno podpira več kot 50 različnih projektov tako v raziskovalni kot gospodarski sferi. »Med zanimivejšimi je vsekakor projekt za izboljšanje terapije hormonsko občutljivega raka prostate, ki ga izvaja Institut Ruđer Bošković iz Zagreba, ki z biofizikalnim modelom raka raziskuje možnosti optimalne terapije za vsakega pacienta posebej. Sicer pa je vedno več zanimanja za rabo superračunalniških kapacitet tudi med podjetji, kjer opažamo predvsem zanimanje za učenje modelov za umetno inteligenco.« Ogled superračunalnika Vega požanje veliko zanimanja predvsem pri mladih. Prostore na IZUM-u v Mariboru si letno ogleda preko 700 obiskovalcev, mnogo tudi iz tujine. 

Exascale dan: 18. 10. oziroma 1018

Ideja za dogodek Dneva odprtih vrat se je porodila pred tremi leti ob praznovanju dneva eksa, oziroma »exascale« dneva, ki ga vsako leto obeležujemo 18. oktobra. Eksa je nov mejnik računske zmogljivosti v današnjem svetu. »Exascale dan oziroma dan eksa je se praznuje 18. 10. zato, ker te neverjetno zmogljive superračunalniške infrastrukture zmorejo opraviti 10 na 18 operacij s plavajočo vejico na sekundo (FLOPS). Pravzaprav nepredstavljiva številka, ki jo lažje ponazorimo s primerom: da bi človek izračunal to, kar lahko en »exascale« računalniški sistem izračuna v samo eni sekundi, bi moral opraviti en izračun vsako sekundo naslednjih 31.688.765.000 let,« razloži koordinatorka dogodka in projektna vodja v podjetju Arctur, Tina Črnigoj Marc.

Radovednih obiskovalcev je vsako leto več, zato so v letošnjem letu partnerji poskusili zagotoviti večje število razpoložljivih terminov za ogled in tako omogočiti vsakomur, da si lahko ogleda superračunalnike od blizu. Obiskovalce največkrat zanima: »Kako se superračunalnike sploh uporablja, glede na to, da nimajo zaslonov, tipkovnice ali miške, kolikšen je strošek porabe elektrike, zanima pa jih tudi koliko takšen računalnik stane ter kje se ga lahko kupi,« pojasni Črnigoj Marc. 

Slovenija: konkurenčnejša s pomočjo superračunalništva

Konzorcij SLING – Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje, ki ga vodijo v okviru javnega zavoda Arnes, je nastalo leta 2009 z namenom, da bi raziskovalcem omogočili preprost, standardiziran dostop do infrastrukture za porazdeljeno računanje in obdelavo podatkov v različnih računskih centrih v Sloveniji. »Slovensko superračunalniško omrežje SLING je konzorcij več kot 20 partnerjev, ki skrbijo za razvoj, uporabo in promocijo superračunalništva v Sloveniji. Raziskovalcem zagotavljamo računalniške in pomnilniške vire, tehnično podporo, spletne storitve, koordiniramo in spodbujamo razvoj superračunalništva v Sloveniji, prav tako pa zagotavljamo strokovno podporo za končne uporabnike in sistemske skrbnike,« pojasni vlogo SLING-a Harisch.

Leta 2020 so naredili še korak dlje in ustanovili slovenski kompetenčni center za superračunalništvo, ki ga v okviru projekta evropskih nacionalnih kompetenčnih centrov EuroCC sofinancira Skupno podjetje za evropsko visokozmogljivo računalništvo EuroHPC JU.

Hkrati vse zainteresirane SLING partnerji vabijo, da spremljate spletno stran www.sling.si in družbena omrežja @eurocc_sling, kjer so redno objavljene tekoče novice in dogodki iz sveta superračunalništva.

Kontakt za medije: Tina Črnigoj Marc, Arctur d.o.o. – vodja komunikacije in diseminacije NCC SLING tina.crnigoj.marc@arctur.si


1 komentar

Comments are closed.
Dostopnost