Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje
HPC Vega

HPC Vega danes praznuje svoj drugi rojstni dan!

Vse do danes je najzmogljivejši superračunalnik v Sloveniji gostil preko 500 raziskovalcev, znanstvenikov, profesorjev, študentov, ki pri svojem delu na različnih projektih potrebujejo njegove računske in shranjevalne kapacitete. Računska moč superračunalnika VEGA je v celoti izkoriščena, saj gosti preko 30 velikih raziskovalnih projektov iz cele Evrope. Med najbolj zanimivimi so prav zagotovo projekti iz medicine, kot so na primer razvoj in uporaba biofizičnega računalniškega modela hormonsko občutljivega raka prostate za iskanje najbolj učinkovitih terapij glede na različen genomski odtis iste vrste raka ter raziskovanje novih metod odmerjanja odmerkov in različnih obsevalnih delcev pri radioterapijah, ali pa razvoj računalniškega modela zaščitne kožne pregrade za lažje napovedovanje prepustnosti zdravil in kozmetičnih izdelkov. Na prednostnem seznamu Svetovne zdravstvene organizacije je tudi projekt razvoja revolucionarne generacije univerzalnih protistrupov proti kačjim ugrizom, ki predstavljajo najbolj zapostavljeno smrtonosno tropsko bolezen, saj več kot pet milijonov kačjih ugrizov letno povzroči do 138 tisoč smrti in 400 tisoč trajnih invalidnosti in amputacij. Seveda ne manjka projektov iz drugih znanstvenih disciplin, med njimi so predvsem kemijske vede in razvoj materialov, biokemija, fizika trdih delcev, astronomija, nekaj pa je tudi inženirskih komercialnih projektov. Veliko projektov temelji na izgradnji digitalnih dvojčkov, ki omogočajo posnemanje stvari iz narave v digitalnem okolju, pa tudi projektov z učenjem in uporabo umetne inteligence, ki vse bolj postaja realnost modernega razvitega sveta.

S superračunalnikom HPC Vega ima Slovenija priložnost, da izkoristi svoje razvojno-raziskovalne potenciale. In tudi jih, saj je slovenskim raziskovalcem omogočeno lažje kandidiranje na različnih projektih, kot je SMASH, pa sodelovanje v raznih centrih odličnosti, kot sta MultiXscale in MaX3. Podjetja lahko kompetence za delo s superračunalnikom pridobijo brezplačno preko Kompetenčnega centra EuroCC SLING.

HPC Vega je do sedaj v živo spoznalo že preko 500 obiskovalcem širom Slovenije in tujine, obiskali pa so ga tudi visoki evropski predstavniki.

Vsi ste vljudno vabljeni na dogodek ob dnevu odprtih vrat HPC Vega, ki bo v torek, 30. 5. 2023.

Več o HPC Vega tukaj.

Dostopnost