Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje
Dan italijanskega raziskovanja v svetu

NCC SLING Partnerji prispevali k 7. dnevom italijanskega raziskovanja v svetu

Dan italijanskega raziskovanja v svetu, ki ga vsako leto 15. aprila, na rojstni dan Leonarda da Vincija, izpostavlja pomembne dosežke italijanskih raziskovalcev in spodbuja širjenje njihovih znanstvenih spoznanj po svetu. Osnovala sta ga italijansko Ministrstvo za izobraževanje v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje.

Letošnji dogodek je potekal 9. in 10. aprila 2024 v Ljubljani v soorganizaciji agencije ITA Ljubljana, Italijansko-slovenskega foruma, Instituta “Jožef Stefan” in Italijanskega inštituta za kulturo v Sloveniji. Osrednja tema dogodka je bila “Od velikih podatkov do umetne inteligence: Prihodnji razvoj” oz. “From Big Data to Artificial Intelligence: The Course Ahead”.

V dveh dneh so se zvrstila predavanja številnih vabljenih govorcev, ki so razpravljali o različnih vidikih razvoja in uporabe umetne inteligence. Jan Jona Javoršček iz Instituta “Jožef Stefan” je v predstavitvi “Vega meets Leonardo” govoril o partnerskem sodelovanju med dvema večjima superračunalniškima EuroHPC JU sistemoma. Nadaljeval je z udeležbo na panelu, kjer so skupaj s Tomijem Ilijašem, direktorjem Arcturja, Claudiom Arlandinijem iz CINECE in Luco Bartollusijem iz Univerze v Trstu v moderaciji Jadrana Lenarčiča iz Instituta “Jožef Stefan” razpravljali o tem, kako umetna inteligenca in sodelovanje z raziskovalnimi institucijami prispevata k večji inovativnosti podjetji.

Dostopnost