Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje

Dogodki na Institutu “Jožef Stefan” ob praznovanju postopkov za pridobitev polnopravnega članstva Slovenije v CERN

V letošnjem letu Slovenija prav ob 70. obletnici Evropske organizacije za jedrske raziskave (CERN) izvaja postopke za polnopravno članstvo naše države v tej prestižni znanstvenoraziskovalni organizaciji. Ob tej priložnosti Institut »Jožef Stefan« (IJS) med 28. majem in 5. junijem 2024 pripravlja serijo dogodkov v počastitev obeh aktivnosti.

V namen počastitve tako 70. obletnice CERN-a kot postopkov za polnopravno članstvo Slovenije vas na IJS vabijo na naslednje dogodke:

  • torek, 28. maj 2024 ob 15. uri v Veliki predavalnici IJS na Jamovi 39: predavanje vodje slovenske skupine v CERN-u prof. dr. Marka Mikuža
  • torek, 28. maj 2024 ob 16. uri: odprtje potujoče razstave »CERN v slikah in nogomet s protoni« v Galeriji IJS
    Potujoča razstava »CERN v slikah in nogomet s protoni« bo na ogled med 28. in 30. majem 2024 v Galeriji IJS ter med 1. in 2. junijem 2024 v desnem atriju ljubljanske Mestne hiše. Razstava “CERN v slikah” prinaša vpogled v raziskave in odkritja, ki jih izvajajo znanstvenice in znanstveniki v CERN-u že 70 let. Med obiskom boste lahko občudovali osupljive fotografije in interaktivne prikaze, ki raziskujejo skrivnosti vesolja, od osnovnih delcev do kompleksnih struktur vesolja. Ste nogometni navdušenci? Pridružite se nogometu s protoni: močneje kot brcneš, več osnovnih delcev lahko ustvariš! Po nogometu pa se lahko potopite še globlje v fiziko delcev in interagirate z virtualnim Higgsovim poljem, preko katerega osnovni delci dobijo maso, ali pa celo pozdravite virtualnega raka s pomočjo protonske terapije.
  • petek, 31. maj 2024 ob 19. uri v Centru ROG: predavanje dr. Mike-a Lamonta, direktorja za pospeševalnike in tehnologijo v CERN-u, z naslovom “Od subatomskega do superjunakov: fizika delcev in priložnosti”


Na dogodku bomo govorili, kako je stremenje k razumevanju najmanjših gradnikov vesolja pripeljalo do prelomnih odkritij in tehnološkega napredka. Spomnili se bomo nekaj pomembnih mejnikov v delovanju Evropskega laboratorija za fiziko delcev CERN, od rojstva svetovnega spleta do odkritja Higgsovega bozona. Predstavili bomo najsodobnejše eksperimente, ki oblikujejo naše razumevanje vesolja, in kako ti vplivajo na širšo družbo.

  • sreda, 5. junij 2024 ob 13. uri v Veliki predavalnici IJS na Jamovi 39: predavanje fizika prof. dr. Johna Ellisa
    Znanstvenice in znanstveniki Instituta »Jožef Stefan« že več kot 40 let tvorno sodelujemo v prizadevanjih CERN-a pri odkrivanju, iz česa je sestavljeno vesolje in kako deluje. In obletnica CERN-a je hkrati tudi obletnica našega delovanja. Zato bi nam bila vaša družba v čast in posebno zadovoljstvo.
Dostopnost