Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje

Vzpostavljena tretja povezava v omrežje GÉANT

Arnes je vzpostavil novo, tretjo povezavo v panevropsko omrežje GÉANT. Prvi povezavi sta izvedeni prek vozlišča Arnesa na lokaciji Instituta Jožefa Stefana (IJS). Ena na vozlišče GÉANT v Ljubljani in druga na vozlišče na Dunaju. Nova povezava je vzpostavljena prek vozlišča Arnesa na lokaciji Tehnološkega parka v Ljubljani na vozlišče v Milanu.

Sodelovanje z italijanskim GARR

Nova povezava s hitrostjo 10 Gb/s je bila vzpostavljena prek čezmejne optike na mejnem prehodu Fernetiči, kjer je vzpostavljena povezava med omrežjem ARNES in italijanskim raziskovalnim in izobraževalnim omrežjem GARR.

Nova povezava, ki je bila vzpostavljena po zaslugi odličnega sodelovanja med Arnesom in GARR, zagotavlja večjo zanesljivost povezave v omrežje GÉANT, saj bi v primeru izpada vozlišča na lokaciji Tehnološkega parka ali IJS povezava še vedno delovala.

Italijo je Arnes ob izpadu omrežja GARR že povezal

Na začetku leta, pred vzpostavitvijo povezave v omrežje GÉANT v Italiji, je Arnes pomagal rešiti težavo v omrežju GARR zaradi popolne prekinitve internetnih storitev na širšem območju italijanske dežele Furlanija – Julijska krajina.

Pri gradnji avtoceste so v Italiji prerezali veliko število optičnih kablov, zaradi česar je bila dežela v celoti odrezana od omrežja GARR. Rezervna povezava, ki smo jo za GARR prek čezmejne optike v Fernetičih vzpostavili v manj kot dveh urah, je imela neobičajno pot. Namesto običajne poti med Milanom in Trstom, ki je dolga 500 km, je povezava prečkala Slovenijo in Avstrijo, pri tem pa opravila pot, dolgo 2400 km (Trst-Ljubljana-Dunaj-Milano).

Zaradi želje po večji zanesljivosti povezave omrežja na področju dežele Furlanija – Julijska krajina, je tako GARR vzpostavil novo dodatno povezavo do vozlišča GÉANT v Ljubljani in jo prek storitve GÉANT Plus povezal na svoje vozlišče v Milanu. Arnes je v obratni smeri prek čezmejne optike vzpostavil novo dodatno povezavo v omrežje GÉANT.

">

Ni komentarjev

You can be the first one to leave a comment.

Dodaj odgovor

Dostopnost