Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje
Arnesov vseslovenski HackathON

Arnesov vseslovenski HackathON

Arnes v sodelovanju s Slovenskim društvom Informatika, portalom Odprti podatki Slovenije – OPSI ter Fakulteto za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani in ob podpori Slovenske skupnosti odprte znanosti, konzorcija SLING ter UNESCO, Slovenske nacionalne komisije organizira prvi vseslovenski HackathON za študente slovenskih univerz. Rdeča nit HackathON-a bo raba odprtih podatkov in ugotavljanje njihovega potenciala prek obdelave s pomočjo superračunalnika za reševanje izzivov, ki naslavljajo cilje trajnostnega razvoja UNESCO.

Uporaba superračunalniških zmogljivosti na HackathON-u ne bo obvezna, bo pa posebej nagrajena. Za tiste, ki superračunalnika še niso uporabljali in bi se tega radi naučili, bo 25. marca organizirano izobraževanje, ki bo udeležencem dalo osnovno znanje potrebno za dostop do in uporabo slovenskih superračunalniških kapacitet v okviru Slovenskega superračunalniškega omrežja SLING. Mentorska pomoč in izobraževanja bodo izvedena v sklopu Nacionalnega kompetenčnega centra za superračunalništvo EuroCC SLING. Prvi krog bo udeležencem na voljo Arnesova gruča, drugi krog pa EuroHPC Vega, eden izmed najzmogljivejših superračunalnikov na svetu.

Odprta znanost predstavlja del obsežnih sprememb v znanstvenem procesu, vključno z dostopom do raziskovalnih podatkov, znanstvenih del in transparentnostjo metod. Dostop do odprtih raziskovalnih podatkov omogoča portal OPSI in partnerji, kot so ClarinCenter za jezikovne vire in informacijeAgencija RS za okolje – ARSO in Dariah-si, odprti podatki pa so na voljo tudi v izbranih podatkovnih zbirkah Statističnega urada Republike Slovenije (SURS).Več o odprti znanosti in naravi odprtih raziskovalnih podatkih bodo udeleženci lahko izvedeli na izobraževanju, ki bo organizirano zadnji teden marca.

Cilji trajnostnega razvoja Organizacije združenih narodov (ZN), znani tudi kot Agenda 2030, predstavljajo globalni načrt za dosego trajnostnega razvoja do leta 2030. Vključujejo 17 ciljev, ki si prizadevajo za odpravljanje revščine, zmanjševanje neenakosti, varovanje okolja in zagotavljanje blaginje vseh ljudi. Cilji trajnostnega razvoja so ključni za oblikovanje boljše prihodnosti za vse nas in za ohranitev našega planeta.

Sodobni, kompleksni izzivi, s katerimi se spopadamo, zahtevajo rabo sodobnih metodologij in tehnologij za zagotavljanje uspešnih rešitev, hkrati pa so rešitve bolj relevantne, ko pri njihovi zasnovi sodelujejo znanja z različnih področij. Interdisciplinarnost je v tem smislu ključnega pomena pri zastavljanju rešitev na izzive, ki si jih bodo udeleženci lahko zamislili sami, ali pa jih bodo izbrali s seznama v naprej pripravljenih izzivov.

Prijave so odprte do 15. marca 2024. Za več podrobnosti obiščite spletno stran www.hackathon.si ali pišite na e-poštni naslov hackathon@arnes.si.

Dostopnost