Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje
Člani konzorcija SLING na ASHPC24

Konzorcij SLING soorganiziral in obogatil srečanje ASHPC24

Člani konzorcija SLING so tudi letos soorganizirali in znatno prispevali k programu Avstrijsko-slovenskega superračunalniškega HPC srečanja (Austrian-Slovenian HPC Meeting 2024 – ASHPC24), ki je potekalo od 10. do 13. junija v Grundlsee v Avstriji.

Srečanje ASHPC24 je nadaljevalo tradicijo letne avstrijske HPC (high-performance computing) konference, ki se je odvijala med leti 2015 in 2020, ter od leta 2021 Avstrijsko-slovenskega HPC srečanja. ASHPC vsako leto združuje raziskovalce, inženirje in vodilne v industriji, ki se zavzemajo za spodbujanje uporabe superračunalništva.

Konferenca ASHPC24 je s petimi vabljenimi predavanji, 37 prispevki in 14 posterji, pokrila širok spekter tem s področja superračunalništva, kot so vremenske napovedi in podnebje, kvantno računalništvo, umetna inteligenca, veliki jezikovni modeli, biotehniške znanosti in industrijske aplikacije.

Konferenčni del so popestrile poglobljene razprave, udeleženci so predstavljali raziskave in oprijemljive rezultate, ki dokazujejo preobrazbeno moč superračunalništva in umetne inteligence pri spodbujanju znanstvenega in komercialnega napredka. Izpostavljen je bil tudi najnovejši razvoj na hitro razvijajočem se evropskem področju superračunalništva.

Vabljeni predavatelji so bili Roeland ter Hoeven (ParityQC in Univerza v Innsbrucku, Avstrija) s predavanjem z naslovom »ParityOS – Operacijski sistem za kvantne računalnike«, Jeanette Nilsson (Švedski raziskovalni inštituti (RISE), Švedska), ki je naslovila temo umetne inteligence in HPC, Marko Robnik-Šikonja (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko, Slovenija), ki je spregovoril o gradnji velikih jezikovnih modelov, Irene Schicker (GeoSphere Avstrija, Avstrija) s predavanjem o napredku, obetih in izzivih pri napovedovanju vremena in podnebja v luči vzpona strojnega učenja  ter Dejan Štepec  (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko, Slovenija ), ki je spregovoril o računalniški patologiji ter perspektivi HPC.

V okviru prvega konferenčnega dne je bil organiziran tudi sestanek srednjeevropskih nacionalnih kompetenčnih centrov za HPC, ki sodelujejo v projektu EuroCC 2, na katerem so predstavniki nacionalnih kompetenčnih centrov obravnavali aktualne teme in poglobili regionalno sodelovanje.

Oglejte si program letošnje konference: https://ashpc.eu/event/23/timetable/

Naslednje srečanje ASHPC25 bo potekalo med 19. in 22. majem 2025 v Sloveniji.

ASHPC24 so organizirali EuroCC Avstrija in EuroCC Slovenija, Kompetenčni center za superračunalništvo, velike podatke in umetno inteligenco, v sodelovanju z  Dunajskim znanstvenim grozdom (VSC) (Avstrija), Raziskovalnim področjem znanstvenega računalništva v Innsbrucku (Avstrija) in konzorcijem Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje (SLING).

Dostopnost