Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje

ASHPC23 – mednarodno srečanje, ki združuje in navdihuje svet superračunalništva!

V Mariboru je na Institutu informacijskih znanosti med 13. in 15. junijem 2023 potekala Avstrijsko-slovenska HPC-konferenca (ASHPC23).

Namen vsakoletnega srečanja ASHPC je mednarodno združevanje znanstvenikov in tehnikov z ozadjem in zanimanjem za superračunalništvo. Letos je na predkonferenčni dan, 12. junija, v živo in prek spleta potekal sestanek predstavnikov nacionalnih kompetenčnih centrov iz srednje Evrope, ki so vključeni v projekt EuroCC 2. Vabilu so se odzvali tako vodje nalog kot člani projekta EuroCC 2 iz Slovenije, Avstrije, kot tudi Belgije, Hrvaške, Češke, Poljske in drugih držav. Skupaj so se poglobili v tri teme: sodelovanje z industrijo, izvajanje izobraževanj ter komunikacija in promocija.

Osrednji del konference, ki je potekal le v živo, se je 13. junija pričel s predavanji o kvantnem računalništvu, sledile so predstavitve dobrih praks, evropske in nacionalne infrastrukture ter storitev HPC. Drugi dan so bile v ospredju teme, kot so HPC za industrijo – storitve, podpora in zgodbe o uspehu, HPC v naravoslovju ter odprta znanost. Dan je kot osrednji govorec začel Tomi Ilijaš (ArcturNCC SLING), ki je predstavil, kako doseči in podpreti industrijo, še posebej mala in srednje velika podjetja, na poti k Industriji 4.0 ter predstavil učinkovito orodje HPC4SME, ki se uspešno uporablja v NCC SLING in nekaterih drugih NCCjih. Predstavnik Draško Tomić (IRBNCC Hrvaška) in Matej Borovinšek (Univerza v Mariboru NCC SLING) pa sta javnosti predstavila zgodbi o uspehu o implementaciji superračunalništva v industriji, nastali pod okriljem projekta FF4EuroHPC. Na zaključni dan  so se s predstavitvijo evropske pobude za procesorje (European Processor Initiative; EPI) začele poglobljene razprave o vmesnikih za pošiljanje sporočil (Message Passing Interface; MPI) in drugih aktualnih temah.

Udeležencem konference je bila na ogled tudi mednarodna razstava šestnajstih plakatov, ki so predstavljali teme povezane s HPC in kompetenčnimi centri.

ASHPC23 je znova potrdil svoj sloves kot izjemen mednaroden dogodek, ki ponuja priložnost za predstavitev najnovejših dosežkov in izmenjavo idej med znanstveniki, ponudniki HPC virov ter predstavniki nacionalnih kompetenčnih centrov. V prihodnjem letu nas že čaka nova HPC avantura, saj bo konferenca potekala v idiličnem avstrijskem kraju Grundlsee (Seeblickhotel) od 10. do 13. junija 2024.

Pridružite se nam na ASHPC24 – doživite navdihujoč svet superračunalništva!

Povzetki predstavitev bodo objavljeni v kratkem.

ASHPC23 konferenco so organizirali EuroCC Slovenija in EuroCC Avstrija v sodelovanju z Institutom informacijskih znanosti (IZUM), Slovenskim nacionalnim superračunalniškim omrežjem (SLING), Dunajskim znanstvenim grozdom (VSC) in Raziskovalnim področjem znanstvenega računalništva v Innsbrucku.

Dostopnost