Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje

Dnevi odprtih vrat slovenskih superračunalniških centrov ali Dnevi “exascale” računalništva

 

V oktobru bomo ponovno odprli vrata najzmogljivejših slovenskih superračunalnikov – tudi EuroHPC Vega na Institutu informacijskih znanosti v Mariboru, ki ga uvrščamo med najzmogljivejše superračunalnike na svetu.

Z dnevi odprtih vrat želimo vsakemu, ki ga zanimata delovanje in uporaba zmogljivih računalnikov, od blizu pokazati tehnologijo in možnosti uporabe. Spoznali boste, kako Slovenija s svojim znanjem, vlaganjem v infrastrukturo in uporabo zmogljivih sistemov igra pomembno vlogo pri razvoju superračunalništva. Podrobneje bomo predstavili:

  • tehnologije in njene uporabe,
  • razvoj superračunalništva v Sloveniji,
  • kako se lahko naučite uporabljati superračunalnike in kako vam lahko pri tem pomagamo,
  • voden ogled superračunalnika.

Predstavitev traja približno eno uro.

Odprli bomo vrata superračunalniških centrov na različnih koncih Slovenije:

 

Organizirali bomo tudi predstavitve in oglede za večje organizirane skupine (npr. razrede). Vsebino predstavitve bomo prilagodili glede na pričakovano znanje obiskovalcev. Lahko si ogledate kratko video-predstavitev z obiska na IZUM-u iz leta 2021 ter lanskoletni posnetek spletne predstavitve primerov uporabe superračunalnikov.

Dan odprtih vrat slovenskih superračunalniških centrov organiziramo za dnevom “exascale” superračunalništva, ki je vsako leto 18. oktobra. “Exascale” računalniki so superračunalniki prihodnosti, ki bodo lahko izračunali najmanj 10^18 operacij s plavajočo vejico na sekundo (1 exaFLOPS).

 


Več informacij lahko poiščete na spletni strani dogodka, kjer se lahko tudi prijavite.

Dostopnost