Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje
EroHPC Summit

Partnerji SLING so se udeležili osrednjega HPC dogodka v Evropi: EuroHPC Summit 2024

Osrednji HPC dogodek v Evropi “EuroHPC Summit 2024” je med 18. in 21. marcem potekal v Antwerpnu v Belgiji. Na dogodku se je zbralo preko 700 strokovnjakov iz tehnološke sfere, vključno z navdušenci, industrijskimi voditelji, raziskovalci in političnimi odločevalci. Udeleženci so izkoristili priložnost, da so delili zadnje dosežke v tehnologiji, oblikovali sinergije in razpravljali o sedanjih ter prihodnjih potrebah v svetu superračunalništva, kvantnega računalništva in umetne inteligence. Poudarek je bil tudi na promociji uporabe najnaprednejših superračunalnikov, razvitih pod okriljem EuroHPC JU in nacionalnih sofinanciranj.
Štiridnevni program je vključeval plenarna zasedanja ter visokonivojske debate ter vzporedni program s tehničnimi in drugimi tematikami.


V torek, 19. marca, je bil v EuroHPC Demo Lab-u predstavljen eden od osmih superračunalnikov EUROHPC JU – HPC Vega. Obiskovalci so imeli priložnost izvedeti več o superračunalniškemu sistemu, ki se nahaja v Mariboru, in se pogovoriti s predstavniki IZUM Maribor. V četrtek, 20. marca, je Barbara Krašovec, sistemska administratorka na Institutu »Jožef Stefan«, sodelovala v panelni diskusiji z naslovom “Enabling SME and AI Communities to Grow and Scale Up with HPC“, kjer je delila vpoglede z vidika uporabnikov Vege kot tudi sistemskih administratorjev.


Partnerji projekta SLING, vključno z Arnesom, Arcturjem, Univerzo v Ljubljani-LECAD, Institutom »Jožef Stefan«, IZUM-om in Univerzo v Mariboru, so imeli priložnost razpravljati o tekočih temah in aktivnostih. Ti pogovori so potekali v duhu sodelovanja z drugimi predstavniki nacionalnih kompetenčnih centrov in centrov odličnosti.


Za več informacij o konferenci in dostop do posnetkov plenarnih zasedanj obiščite: https://eurohpc-ju.europa.eu/news-events/events/eurohpc-summit-2024-2024-03-18_en

V petek, 22. marca, je v Bruslju potekala še komunikacijska delavnica, na kateri so se zbrali komunikacijski komunikacijski prvaki iz nacionalnih kompetenčnih centrov in centrov odličnosti. Nacionalni kompetenčni SLING je zastopala koordinatorka komunikacijske aktivnosti znotraj NCC SLING, Tina Črnigoj Marc iz podjetja Arctur. Prvaki so izmenjali dragocene izkušnje, razpravljali o temah, povezanih s komunikacijo, in možnih prihodnjih sodelovanjih ter se poglobili v koristna digitalna komunikacijska orodja, ki jim olajšujejo tekoče delo.

Dostopnost