Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje

Seminar: European Processor Initiative

V četrtek, 14. 3. 2023, ob 13:00 vas vabimo na Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani (P21) na seminar “European Processor Initiative“, ki ga bo vodil prof. Mario Kovač.

Digitalna suverenost je postala ključna zahteva EU, ki si prizadeva postati glavni igralec na digitalnem trgu, tako na področju izdelkov kot kompetenc prebivalstva. V tem pogledu je za EU (in skupno podjetje EuroHPC) prednostna vzpostavitev superračunalniške infrastrukture na ravni eksa. Evropska procesorska pobuda (EPI – angl. European Processor Initiative) načrtuje prihodnje evropske visokozmogljive procesorje z nizko porabo energije. EPI se osredotoča na tehnologije, ki temeljijo na procesorski arhitekturi ARM HPC, ter na arhitekturo in tehnologije pospeševalnikov HPC, ki temeljijo na odprtokodnem ISA RISC-V. Arhitektura RISC-V ima potencial, da postane izvirna evropska tehnologija za doseganje zastavljenih ciljev digitalne suverenosti. V tej fazi je cilj tudi razširiti področje uporabe projekta na sosednje evropske in svetovne trge, ki lahko izkoristijo HPC za nove ali izboljšane sisteme in rešitve.

Prof. Mario Kovač je redni profesor na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo Univerze v Zagrebu na Hrvaškem. Je tudi vodja, avtor in strokovnjak na področju oblikovanja multimedijske strojne in programske opreme, poslovnih modelov za računalniške sisteme, oblikovanja arhitekture čipov in HPC. Trenutno se ukvarja predvsem s poslovnimi odnosi z industrijskimi partnerji na področju računalniških sistemov in aplikacij ter poslovnih modelov v različnih industrijskih segmentih, kot sta HPC in zdravstvo.

Dostopnost