Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje

Partnerji predstavili NCC HPC SLING na konferenci DEI v Zagrebu

V Zagrebu je med 28. in 30. marcem potekala vsakoletna konferenca Dnevi e-infrastrukture (DEI), ki jo organizira Nacionalni kompetenčni center Hrvaška – Srce (Sveučilište u Zagrebu Sveučilišni računski centar). Konferenca DEI je namenjena zaposlenim v znanosti in visokem šolstvu, IT strokovnjakom, knjižničarjem, skrbnikom omrežij, računalnikarjem, skrbnikom informacijskih sistemov ter e-učenja ter vsem, ki jih zanimajo tovrstne tematike.

Letošnja konferenca Srce DEI je bila hkrati zaključna konferenca projekta Hrvaški znanstveni in izobraževalni oblak (HR-ZOO), zato se je prvi dan zaključil s slovesnostjo ob zagonu nove generacije nacionalne e-infrastrukture v oblaku za znanost in šolstvo. Predstavitvam rezultatov projekta HR-ZOO, v okviru katerega so uporabnikom na voljo novi računalniški viri in digitalne storitve, je bil posvečen tudi drugi dan konference, ki je bil podkrepljen z okroglo mizo o uporabi superračunalništva.

Nova superračunalniška infrastruktura je poimenovana po velikanih hrvaške znanosti. Novi superračunalnik se imenuje »Supek«, vir za napredno računalništvo v oblaku »Vrančić« in vir za virtualne podatkovne centre “Štampar”. Superračunalnik »Supek« je prvi superračunalnik na petaravni na Hrvaškem in temelji na tehnologiji HPE Cray. Skupaj ima 8.384 procesorskih jeder in 81 grafičnih procesorjev, 32 TB delovnega pomnilnika ter zmogljivost 1,25 PFLOPS. Nahaja se v prostoru novozgrajenega podatkovnega centra na Znanstveno izobraževalnem kampusu Borongaj Univerze v Zagrebu. Omenjeni superračunalnik so si udeleženci konference tudi ogledali.

Zadnji dan konference je zaznamovalo nacionalno tripartitno srečanje Evropskega oblaka za odprto znanost – EOSC.

Na konferenci je s plakatoma sodeloval tudi Arnes. Predstavil je dejavnost na področju odprte znanosti in superračunalništva, s poudarkom na storitvah nacionalnega kompetenčnega centra HPC – EuroCC@SLING.

Dostopnost