Slovenian National Supercomputing Network

Virtualizacija in kontejnerji pod pokrovom

Uporabi virtualizacije in kontejnerjev se v računalništvu praktično ne moremo več izogniti. Poleg računalniških oblakov, kjer sta virtualizacija in kontejnerji njihova osnovna gradnika, so se predvsem kontejnerji preselili tudi v sisteme HPC, kjer postajajo nepogrešljivo orodje, ki nam olajša poganjanje aplikacij. Vendar, zakaj samo kontejnerji, ne pa tudi virtualni stroji? In zakaj se v sistemih HPC ne uporablja kontejnerjev Docker? Ko smo ravno pri tem, kakšna je pravzaprav razlika med virtualnim strojem in kontejnerjem, narejenim z ogrodji kot so LXD, Docker, Singularity in drugimi ogrodji kot na primer Podman, Nerdctl. Kakšne so razlike med kontejnerskimi stroji (runtimes) containerd, runc, crun, crio-o? Kje se tu umestijo kontejnerji Kubernetes? Kako se vse to vidi na strežniku, kjer jih poganjamo?

Na seminarju se bomo skupaj potopili globoko v notranjost kontejnerjev in predvsem razjasnili stvari okoli različnih načinov virtualizacije, zakaj je kakšen način boljši od drugega, ter zakaj in kdaj je dobro kakšnega od njih uporabiti v praksi.

Več informacij

Več informacij lahko poiščete na spletni strani dogodka, kjer se lahko tudi prijavite. Delavnica bo potekala prek videokonference.

No Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Reply

Accessibility