Slovenian National Supercomputing Network

Računajmo na vsa jedra

Sodobni superračunalniki so zgrajeni iz številnih vozlišč z množico procesorjev in procesorskih jeder. Da bi strojno opremo znali dobro izkoristiti, moramo pripraviti programe tako, da se lahko izvajajo na več jedrih hkrati.

Na delavnici se bomo seznanili z arhitekturo sodobnih računalniških sistemov s skupnim pomnilnikom. Razpravljali bomo o procesih in nitih, opazovali obnašanje programov ter se spoprijeli z izzivi kot so zagotavljanje skladnosti podatkov, sinhronizacija, preprečevanje tveganih stanj in smrtni objem.

Programirali bomo v programskem jeziku C, programe pa bomo dopolnjevali z elementi, ki nam jih ponuja ogrodje OpenMP. Gre za industrijski standard, ki je vključen v večino prevajalnikov. Uspeh ogrodja temelji na sorazmerno preprosti uporabi in možnosti postopne paralelizacije obstoječih programov z minimalnimi spremembami kode.

Poleg tega se bomo naučili zaganjati programe na moderni računalniški gruči preko sistema Slurm. Pokazali bomo, kako dobro izkoristiti sistem s primerno izbiro vozlišč, procesorjev in jeder. Delavnica bo praktično usmerjena, z veliko sprotnimi vajami.

Med delavnico boste imeli dostop do moderne superračunalniške gruče. Koncepte, ki jih boste spoznali na delavnici, boste lahko s pridom uporabili tudi za pohitritev programov v vaših priljubljenih programskih jezikih.

Več informacij

Več informacij lahko poiščete na spletni strani dogodka, kjer se lahko tudi prijavite. Delavnica bo potekala prek videokonference.

No Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Reply

Accessibility