Zagon superračunalnika Leonardo

V četrtek, 24. 11. 2022, so v Bologni na slovesnem odprtju pod pokroviteljstvom predsednika Italije Sergia Mattarelle zagnali 4. največji superračunalnik na svetu (Top500) EuroHPC sistema Leonardo, ki bo omogočal slovenskim znanstvenikom nove priložnosti.

Modularni sistem evropskega proizvajalca Atos, s skupno kapaciteto 240 PFLOP/s in 100 PB diskovnega prostora, bo omogočal hitrejše in učinkovitejše raziskave, zlasti v astrofiziki, fiziki delcev, umetni inteligenci, znanostih o življenju, računski kemiji in biokemiji, okolju, podnebju, kvantnem računalništvu ter gradnji digitalnih dvojčkov.

Slovenija je imela v projektu Leonardo posebno mesto kot sedež prvega superračunalnika v okviru iniciative EuroHPC, sistema Vega, ter kot ustanovitveni član konzorcija Leonardo. Leonardo bo na voljo preko evropskih razpisov (na primer LEAP – Leonardo Early Access Programme), v Sloveniji pa tudi preko nacionalnih razpisov Slovenskega nacionalnega superračunalniškega omrežja SLING.

Poleg vedno bolj tesnega sodelovanja Slovenije z Italijo na področju superračunalništva, se je Slovenija z Italijo prijavila tudi na razpis za vzpostavitev kvantnega računalnika, ki bo deloval na kampusu v Bologni in bo povezan z Leonardom.

Model superračunalnika Leonardo: Di E.saluzzi – Opera propria, CC BY-SA 4.0