TF2013: Usposabljanje eduPERT

eduPERT je iniciativa, ki deluje v okviru projekta GÉANT in skuša zagotoviti čimboljše delovanje in izkoristek  njihovih povezav. Usposabljanje sicer traja 3 dni, organizirajo pa ga enkrat letno in ima tudi praktične (hands-on) delavnice.

Ob predstavitvi nekaterih orodij za merjenje zmogljivosti povezave, za pomoč pri odpravljanju težav povezave in za optimizacijo zmogljivosti povezave (ping, traceroute, buttcp, iperf in bwctl) so opozorili, da je v primeru  težav s povezavo najbolj primerno merjenje zamud (delay), izgube paketkov (packet loss), prepustnosti (troughput) in MTU-ja po poti.

Sledilo je predavanje o orodju perfSONAR (PERFormance Service Oriented Network monitoring ARchitecture), ki s spletnim vmesnikom omogoča lažjo odpravo težav na povezavah “od konca do konca” (end-to-end), ter še dva projekta za nadzor omrežja, in sicer ninog ring in projekt RIPE Atlas.

Ob predavanju smo se morali spomniti, da je sodelovanje med evropskim akademskim omrežjem in računsko infrastrukturo grid ena bistvenih prednosti infrastrukture skupnega evropskega raziskovalnega prostora, saj omogoča vrhunske povezave in podatkovne prenos, brez katerih bi projekti visoko pretočnega računalništva (Hight Troughput Computing) ne mogli delovati.